Taxa auto 2012

Noua lege(taxa auto 2012) a fost promulgata de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, joi, 5 Ianuarie 2012 si stabileste ca taxa de poluare va fi achitata o singura data atat in cazul autovehiculelor noi cat si in cazul celor second-hand dar care totusi sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, chiar daca bunul a fost produs in tara sau in strainatate. Conform legii, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, respectiva taxa va fi achitata la momentul primei transcrieri.

Modalitatea de calcul a taxei auto 2012 este unitara, aceasta calculandu-se conform anumitor criterii obiective precum tipul de motorizare, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 sau norma de poluare.

Taxa de poluare trebuie platita cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar din Romania, la repunerea in circulatie a unui autovehicul, dar si la reintroducerea in parcul auto a unui autovehicul, in cazul in care la scoaterea acestuia suma taxei precedente a fost restituita.

In cazul in care taxa de poluare ce a fost platita dupa 1 Iulie 2008 este mai mare decat taxa impusa de catre noua lege, aveti dreptul de a primi o restituire ce consta in diferenta dintre vechea taxa si noua taxa cu conditia sa realizati o cerere in acest sens, la organul fiscal competent. Conform declaratiei formulate de catre ministrul Mediului Laszlo Borbeli la jumatatea lui Decembrie, statul roman ar avea de restituit aproximativ 200 de milioane de lei noi in acest sens.

La fel, in cazul unui autovehicul pentru care a fost achitata aceasta taxa, proprietarului i se va restitui valoarea reziduala la eliminarea autovehiculului din parcul auto.

Noua legea(taxa auto 2012) a fost publicata in Monitorul Oficial Marti, 10 Ianuarie 2012, si conform normelor de tehnica legislativa, aceasta va intra in vigoare la 3 zile dupa publicare.