Ce nu stiai despre Craciun

 

Deja e aici luna Decembrie, si stim cu totii ce inseamna acest lucru… Craciunul e mai aproape decat credem! Foarte curand, daca nu am inceput deja, ne vom cuprinde de acea atmosfera pozitiva :  cadourile, zapada, orasul impodobit, si, de ce nu…chiar si vacanta! cadouri-de-craciun

Cu totii stim ce simbolizeaza Craciunul, la fel de bine cunoastem si traditiile din mai multe colturi ale lumii, dar sunt multe lucruri foarte interesante pe care nu le cunoastem. Dupa o cercetare amanuntita, am gasit niste informatii surprinzatoare legate de aceasta sarbatoare atat de populara peste tot in lume.

 1. Dupa numeroase studii si calcule, oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca Mos Craciun ar trebui sa viziteze 822 de case pe secunda pentru a putea impartii in seara de Ajun cadouri pentru toata lumea,  iar viteza cu care el ar trebui sa se deplaseze este fe 1046 km/s.
 2. Initial, in data de 25 decembrie nu se sarbatorea Craciunul, ci o sarbatoare pagana in care se celebra nasterea Soarelui sau ulterior, solstitiul de iarna. Timp de sute de ani nu se sarbatorea nasterea lui Isus Hristos, pe considerentul ca majoritatea oamenilor nu stiau cand  s-a nascut acesta.
 3. Pana in secolul al XIII-lea, colindele erau considerate o practica pagana. Datorita Sf. Francisc de Asisi acestea au ajuns sa fie cunoscute  in randul crestinilor, fiind  mai usor si mai repede acceptate.
 4. Obiceiurile cunoscute ca fiind ,,americane” legate de atarnatul ciorapeilor de Craciun, si cu pregatirea ghetelor de Sf. Nicolae provin de fapt de la o traditie olandeza conform careia oamenii trebuiau sa lase noaptea in fata casei incaltaminte plina cu mancare pentru magarii Sfantului Nicolae, iar acesta urma sa le lase cadouri in schimb.
 5. Oamenii de stiinta care studiaza evolutia din punct de vedere biblic sustin faptul ca e putin probabil ca Isus s-a nascut intr-un staul de lemn, ci mai exact intr-o pestera.
 6. Abrevierea X-mas desi s-ar sustine ca e de origine americana este de fapt una religioasa, litera ,,X” fiind o abreviere in limba greaca pentru ,,Hristos”, si e folosita inca din secolul XI.
 7. Cel mai mare om de zapada s-a construit in statul Maine si avea o inaltime de 35 m.
 8. Primul cantec fredonat in spatiu este ,,Jingle Bells”, eveniment care a avut loc pe 16 decembrie 1965, in misiunea Gemini 6, cu astronautii Tom Stafford si Wally Schirra.
 9. Mos Craciun e cunoscut sub diverse nume peste tot in lume, astfel ii intalnim pe : Kriss Kringle (Germania), Le Bafana (Italia), Pere Noel (Franta) sau Deushka Moroz (Rusia);
 10. Prima aparitie a lui Mos Craciun dateaza din secolul al XIX-lea si a avut loc intr-o reclama la jucarii, neavand insa nicio legatura cu sarbatoarea Craciunului deoarece aceasta fiind nelegala inca.
 11. Beculetele care se folosesc de Craciun au fost inventate de americanul Edward Johnson inca din anul  1882.
 12. Prima atestare scrisa a Craciunului este intr-un pamflet german care dateaza din anul 1570.
 13. Anual, doar in Statele Unite ale Americii se trimit aproximativ 3 miliarde de felicitari de Craciun.
 14. Cel mai mare brad atestat de catre cei de la Guiness World Records a avut 67 de metri inaltime si a fost impodobit de catre cei din orasul Seattle in anul 1950.
 15. Culorile traditionale ale acestei sarbatori nu sunt rosu si albul, cum se sustine in general, ci rosu, verde si auriu, astfel incat culoarea rosie reprezinta sangele lui Isus Hristos, verdele reprezinta viata si renasterea, si auriul reprezinta lumina si bunastarea.
 16. Se sustine faptul ca primul om care a impodobit un brad de Craciun a fost Martin Luther, care a fost atat de impresionat de stralucirea stelelor printer ramurile brazilor incat a luat unul acasa si l-a impodobit cu candele, ca sa vada si cei din familia sa o asemenea frumusete. Astfel, incepand cu secolul 16 s-a pornit traditia cu impodobitul brazilor de Craciun.
 17. Cei de la revista Forbes au creat un top al celor mai bogate personaje fictive, sin u trebuie san e obosim sa ghicim cine ocupa pozitia fruntasa, acesta fiind evident, nimeni altul decat Mos Craciun.
 18. Cel mai mare cadou primit de cineva de Craciun a fost chiar Statuia Libertatii.  Francezii au daruit-o americanilor in anul 1886.
 19. In anul 1647 Craciunul a fost interzis in Anglia. Oliver Cromwell considera ca e immoral sa sarbatoresti sis a te distrezi intr-o zi sfanta. Astfel cine era prins, era arestat. Aceasta situatia a durat pana in anul 1660 cand puritanii au pierdut puterea.
 20. Ultimul lucru interesant legat de Craciun pe care vrem sa il precizam este faptul ca, in Japonia, in Ajunul de Craciun se consuma carne de pui cu capsuni.

Asa cum v-am precizat, acestea sunt doar o parte dintre lucrurile interesante legate de sarbatoarea Craciunului. Indiferent de cand a aparut, de cum se sarbatoreste, e important sa se sarbatoreasca intr-un mod colectiv, familial, si sa se acorde o nota spirituala, deoarece motivul acestei sarbatori e mai mult decat un motiv de a oferi si de a primi cadouri.