Cea mai veche carte din lume

Cartile au fost intotdeauna principala sursa de informatie si educare a oamenilor. In antichitate oameni foloseau scroluri, tablete sau alte materiale pe care scriau. Cartile contineau  atunci povesti despre istoria acelei civilizatii. Dar erau si carti care contineau poeme sau fapte de vitejie ale unui personaj popular in aceea perioada. Foarte multe informatii care le avem despre civilizatiile de mult apuse, sunt  din carti gasite in temple sau morminte de catre arheologi.

Aceste carti aveau informatii despre cum traiau si ce evenimente importante s-au intamplat in acea perioada. In acea  perioada doar cateva persoane stiau sa scrie, aceste persoane au facut cartile o importanta parte din istorie. Poate multi dintre voi se intreaba care este cea mai veche carte din lume?

Chiar daca multi dintre noi am fi tentati, sa spunem ca Bilbia este cea mai veche carte din lume, nu este. Cea mai veche carte din lume sunt Instructiunile lui Suruppak. Aceasta continea recomandari/instructiuni pentru sumerienii din Orientul Apropiat.

sumeriaAceste instructiuni au fost dictate de regele Suruppak, fiul lui Ubara-Tutu. Continea instructiuni cum ar trebuii sa traiasca sumerienii. Dar si vorbe intelepte pentru poporul sau. Pe langa acestea mai erau si elogii de la Suruppak catre fiului sau Ziusudra care a salvat in mod repetat orasul de la inundatii. Instructiunile lui Suruppak dateaza de inceputul mileniului al III -a. Aceasta carte mai tarziu a fost transcrisa pe o tableta denumita Abu Salabikh.

Au fost descoperite si alte carti vechi care au trecut testul timpului precum: Biblia sau Diamond Sutra. Cartile fac parte din trecut, prezent si viitor. Acestea contin informatii pretioase despre trecutul nostru, nu cred ca o sa dispara in totalitate. S-ar putea sa dispara partea fizica, adica toate cartile sa fie transferate in format digital. Dar chiar daca sunt in aceasta forma fizica, informatia din ele nu are mai putina valoare.