Cum să alegi numele potrivit pentru copilul tau

Superstițiile spun că semnificația numelui va avea un efect asupra viitorului om. Deși puțini mai ascultă încă sfaturile din popor, nu strică să cunoști semnificația numelui viitorului copil.

Bineînțeles, nu poți da greș cu un nume de sfânt. Pe lângă faptul că va fi un prilej în plus de sărbătoare, copilul va fi ocrotit, cel puțin conform tradiției ortodoxe, de un sfânt. Cele mai des întâlnite sunt Maria și Andrei. Pe lângă „gardienii” celor care poartă acest nume, cele două denumiri poartă o semnificație aparte. Maria înseamnă „copil dorit”, în timp ce Andrei este un nume care evocă atât curajul, cât și dragostea, una din semnificațiile acordate fiind „copil din dragoste”. Numele de George sau Georgiana celebrează martirajul Sfântului Gheorghe, dar înseamnă și „sârguincios”. Daniel sau Daniela înseamnă ”Dumnezeu îmi este judecător”, Constantin „de neînduplecat”, iar Mihail „asemănător lui Dumnezeu”. Gabriel și Elena sunt alegeri inspirate, primul nume fiind tradus ca „om puternic al Lui Dumnezeu”, iar cel de-al doilea, „rază de soare”. Ion sau Ioana poartă semnificația de „mila Lui Dumnezeu”.

Tot printre numele frecvent utilizate în română întâlnim și numele Radu, care înseamnă „fericit”. Victor și Victoria sunt ușor de interpretat. Alina semnifică „noblețe”, iar Alexandru, „apărător al omului”. Persoanele cu numele de Ana vor avea o anumită „grație”, dar cele cu numele de Adrian sau Adriana vor fi mai „întunecate”. Cosmin și Cosmina vor fi oameni dotați cu o „frumusețe” deosebită, iar Anca va fi copilul „favorit”. Dacă vreți pe cineva care să vă continue arborele genealogic, Rodica înseamnă „fertil”.

Pentru ca numele să fie cât mai fin și ușor de pronunțat, unii recomandă evitarea consoanelor așa-zis deranjante, ca „r”, „t” sau „ț”, în favoarea sunetelor care îndulgesc cuvântul, ca „d” sau „l”. Această regulă este destul de restrictivă și vă îngrădește imaginația. Dacă vreți un nume special, puteți urma altă metodă și să alegeți dintre cele mai puțin utilizate în română. Agnes are semnificația de „puritate”, Robert înseamnă „destin strălucitor”, iar Beatrice este o persoană „care aduce fericirea”. Numele de flori poartă și ele un farmec aparte: Delia, Camelia, Florina, Margareta sau Narcis sunt adesea întâlnite pe teritoriul românesc. Puteți alege să vă botezați copilul în funcție de ziua de naștere. Nume ca Augustus, Gustav sau Iulian sunt destul de comune. În plus, dacă s-au născut în apropierea unei sărbători religioase, alegerea va fi cu atât mai ușoară: Cristina sau Ștefan sunt două exemple frecvent întâlnite.