Compania Alibaba s-a listat la bursa din New York

Compania chineza Alibaba care se ocupa comert online s-a listat la bursa din New York(simbol bursier: BABA). Alibaba este cel mai mare retailer online din China si unul dintre cei mai mai din lume, alaturi de gigantii americani Amazon sau Ebay.

 

alibaba logoLa derularea IPO-ului derulata la bursa din New York compania a reusit sa atraga  21,8 miliarde de dolari, prin vanzarea a 320,1 milioane de actiuni la pretul de 68  de dolari. Dupa acest IPO(Initial public offering – oferta publica initiala) compania este evaluata la 167,6 miliarde de dolari. Ramane de vazut daca compania le va oferi profituri bune investitorilor.

Compania fost infiintata in anul 1999 in urma unei investitii de 60 000 de dolari a chinezului Jack Ma. In anul in care a inceput Alibaba avea doar 18 ani, dar a ajuns in prezent sa ofer servici pentru 22 000 de oameni.

In comparatie cu Ebay sau Amazon, Alibaba nu are comision de listare sau vanzare a produselor. Veniturile principale ale companiei sunt din publicitate. Pe langa site-ul principal alibaba.com, compania mai detine si un sistem de plata online denumit alipay.com care este similar cu PayPal. Pe langa acestea compania mai are investiti si in alte companii sau websiteuri din domenii diferite(de exemplu: cinematografie sau film).

Piata mare de desfacere pe care o are in China, dar si in lume, ii va asigura venituri consistente si pe viitor. Mai ales ca in prezent in China sunt peste 600 de milioane de utilizatori de internet, iar numarul acestora va fi in crestere in anii urmatori, mai ales dezvoltarii telefoanelor mobile. Iar compania Alibaba controleaza 75% din comertul de pe telefoanele mobile in China.