Electrica posibil cumparator al actiunilor detinute de Enel la Ditributie Banat, Muntenia sau Dobrogea.

Acest articol apare de la o ipoteza lansata intr-un articol scris pe zf.ro. Cum ca analisti se asteapta ca Electrica s-ar putea sa cumpere actiunile detinute de Enel, la unul dintre distribuitorii de enegie: Enel Distributie Banat,  Enel Distributie Muntenia si Distributie Dobrogea. Enel s-a decis in urma cu ceva timp sa renunte la participatiile majoritare detinute la companiile de distributie de electricitate din Romania. Pentru a consolida baza de capital a companiei mama.

Participatiile pe care le are Enel la cele trei companii sunt evaluate la 4,5 miliarde de lei. Actiunile detinute la  Distributie Banat sunt evaluate la 1.2 miliarde de lei, Distributie Muntenia la 2,5 miliarde si Distributie Dobrogea la 800 milioane de lei.

Ar fi un prim pas in care o companie cu capital majoritar romanesc, are lua controlul din mainile strainilor una dintre cele mai importante companii privatizate in Romania. Sa nu ma intelegeti gresit nu am nimic cu investitorii straini. Dar trebuie sa avem si companii importante care sunt detinute de romani. Mai ales ca Electrica a fost listata recent la Bursa de Valori Bucuresti si London Stock Exchange. La IPO(Initial Public Offering) au participat peste 10.000 de investitori.

O parte din cei care au subscris sunt romani sau institutii financiare din Romania(fonduri de pensii, SIF-uri, alte fonduri de investitii). Acestea impreuna cu statul roman, care detine la aceast companie aproape 49% din actiuni face ca majoritatea actionarilor sa fie romani.

Cele trei companii de distributie la care Enel este actionar majoritat sunt profitabile. Au o marja de profit de aproximativ 25%. Acestea au facut in ultimi ani profituri de sute de milioane de euro.

Eu sunt de parere ca pe langa capitatul strain atras, trebuie sa formam si companii romanesti cu o baza de capital puternica. La final de an cand se prezinta cele mai mari companii din Romania, marea majoritate sunt detinute de straini. Nu avem oameni de afaceri si companii romanesti puternice care sa investeasca in Olchim. O companie care daca ar fi bine administrata ar face profituri uriase fata de suma investita.

De aceea sustin creare unui companii si mai puternice Electrica. Prin achizitia a toate sau a macar una din companiile de Distributie detinute de Enel.