Prima actiune care trece de pragul de 200.000 dolari per actiune

Pentru prima data in istorie pretul unei actiuni a depasit pragul de 200 000 dolari pe actiune. Compania care a reusit aceasta performanta este Berkshire Hathaway, care este condusa de celebrul miliardar Warren Buffett. Tot Berkshire Hathaway a depasit pentru prima data si pragul  de 100 000 dolari pe actiune in anul 2006.

Compania este condusa de Warren Buffet inca din anul 1964 cand a devenit actionarul majoritar al companiei. Berkshire Hathaway este o companie care detine participatii la cele mai importante companii din lume, printre care si Coca Cola.

In 1964 cand Buffet a devenit actionarul majoritar pretul actiunilor era 17 dolari.

Dar cum au ajuns la 200 000 de dolari o actiune  in anul 2014? 

Filozofia lui Buffet pentru companie a fost destul de simpla. Acesta nu a distribuit dividende de cand a cumparat compania. Profitul a fost intotdeauna reinvestit. Datorita pozitie financiare foarte bune, multe achiziti sau facut in perioade de criza. Pentru ca apoi sa fie vandute cu profit sau pastrate in portofoliu. berkshire hathaway logo

Acesta este un concept interesant, din pacate nu avem astfel de companii si in Romania. Va ganditi la ce active ar fi ajuns SIF-urile, daca ar fi reinvestit profiturile obtinute de la listarea la bursa?

Sunt foarte curios ce se va intampla dupa ce Warren Buffet va muri sau se va retragere de la conducere. Sunt sigur ca o sa apara vulturi care va forta distributia de dividende sau reduceri a capitalului social si distribuirea banilor catre actionari.

De obicei majoritatea companiilor a caror pret pe actiune ajunge foarte mare, fac “splitari” a actiunii. Sa va dau un exemplu:

Daca pretul unei actiuni este 1000 de dolari se poate face o splitare in 10. Adica fiecare actionar va primi 10 actiuni in valoare de 100 de dolari, in locul celei de 1000 dolari. Acesta este o practica obisnuita pe WallStreet.