Scurta Istorie TV 3D

In ultimii ani tehnologia s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, astfel incat in anul 2010 au aparut primele televizoare 3D pe piata larga, iar pentru vizionare erau necesari niste ochelari speciali numiti “shutter”, asta pana in anul 2011 cand au aparut si televizoare 3D la care ne puteam uita fara acestia.

Un lucru magnific este acela ca, fata de fotografii, tehnica aceasta ofera posibilitatea ca atunci cand ne uitam dintr-un alt unghi, imaginea se se schimba odata cu pozitia noastra si ne lasa o senzatie identica cu cea cand privim un obiect real.

De exemplu cand ne mutam locul intr-o alta parte a camerei si privim apar usor noi amanunte, in timp ce in partea opusa acestea dispar.

Exista mai multe tehnici de a privi imagini miscatoare la televizoarele 3D, astfel incat fiecare ochi sa vada doar imaginea ce ii este destinata, cum ar fi:
– o tehnica ce necesita doar culorile rosu si albastru si pentru care sunt folositi ochelari simpli de acea culoare;
– o alta tehnica ce foloseste doar lumina polarizanta, dar care nu reda culorile la fel de bine;
– tehnici speciale denumite “realitate virtuala”;

Motivul pentru care in trecut era necesara purtarea ochelarilor speciali este ca imaginile unui un televizor 3D sunt alterate mult mai rapid intre ochiul stang si cel drept, iar acestia ne ajuta sa receptam imaginea potrivita atunci cand trebuie.

Un lucru bun este ca atunci cand doream sa ne uitam la un film 3D nu era necesara configurarea ochelarilor, deoarece acest lucru se intampla automat. Noi trebuia doar sa ii punem la ochi si sa ii pornim.

Chiar fara ochelari, pot aparea insa simptome precum ameteala in momentul in care vizualizam ceva la un televizor 3D, dar sunt doar pe termen scurt.full-led-lg-logo

Printre primele firme ce au lansat televizoarele 3D pe piata din Romania au fost LG si Samsung si au confirmat ca vanzarile sunt neasteptate.

LG Electronics este primul producator ce a lansat un astfel de televizor in Romania si au fost foarte multumiti de vanzarile din acea perioada.
Acest lucru s-a intamplat in vara anului 2010, chiar daca continutul 3D era aproape inexistent.

Oficialii LG au recunoscut faptul ca o problema foarte mare o reprezenta continutul, deoarece in Romania existau foarte putine filme de acest tip.

Din cauza acestui lucru firma Samsung a apelat la o tehnologie astfel incat sa fie permisa conversia de la 2D la 3D, in timp real, cu ajutorul unui procesor de imagine.

Acesta a fost un lucru foarte inteligent, insa, multe persoane folosesc televizoarele 3d ca simple televizoare datorita faptului ca nu exista filme destule, dar si deoarece multe persoane care cumpara nu detin cunostinte pentru a-l folosi la nivelul la care trebuie.