Istoria orasului Bucuresti – de la inceputuri pana astazi

Mai toata lumea stie legenda taranului Bucur. Conform acesteia, in urma cu aproximativ 550 de ani, un oier ar fi pus bazele orasului Bucuresti, oras pe care l-a numit dupa numele sau. Exista unele izvoare (mult mai credibile) care spun ca orasul ar fi fost fondat printr-un ordin al lui Mircea Cel Batran, undeva chiar inainte de inceputul secolului al XV-lea.

Desi zona respectiva este locuita inca din perioada paleolitica, ea a fost atestata documentar de-abia in timpul domniei lui Vlad Tepes. Izvoarele istorice relateaza ca in ziua de 21 septembrie a anului 1459, domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes, a intarit privilegiile unor boieri care locuiau in zona Lacului Tei. Bineinteles, pe atunci, Bucurestiul nu avea rol de capitala. De-abia in 1659, printr-un ordin dat de Imperiul Otoman, capitala se muta de la Targoviste la Bucuresti, astfel incat turcii sa poata controla mult mai bine zona.

Odata ce asezarea a devenit capitala, ea a inceput sa se dezvolte progresiv pana la stadiul in care este astazi. De exemplu, in 1694 a luat fiinta Academia Domneasca (prima institutie de invatamant superior din zona), iar 10 ani mai tarziu, dintr-o initiativa a familiei Cantacuzino, a fost fondat si spitalul Coltea.

Totodata, gratie drumurilor construite de otomani, orasul incepe sa infloreasca din toate punctele de vedere: tot mai multi mestesugari au venit in oras, urmati fiind de samsari si comercianti de toate tipurile. Dovezi ale infloririi orasului stau catagrafiatele (forme primare de recensamant) din 1798 si 1831, care arata ca in doar 33 de ani, populatia Bucurestiului a crescut de la 30030 locuitori pana la 60507.

Astazi, Bucurestiul numara aproximativ 2 milioane de locuitori, la care se adauga cei care tranziteaza capitala zilnic, precum si studentii si cei din provincie care lucreaza acolo. Atfel, numarul real al celor care locuiesc (temporar sau nu) in Bucuresti este de aproximativ 3 milioane de locuitori.

Cat despre istoria orasului Bucuresti, ea este mult mai vasta. Cuprinde atat momente cheie ale dezvoltarii Romaniei (cum ar fi cel de la 28 mai 1812, prin care Moldova pierdea Basarabia), dar si elemente ale dezvoltarii demografice.