Alimente interzise in sarcina

Sarcina este o perioada speciala in viata noastra. Cu toate vrem sa facem tot ce trebuie pentru ca sarcina noastra sa decurga normal si bebelusul nostru sa vina pe lume sanatos. Una dintre problemele la care trebuie sa acordam atentie este alimentatia noastra. Pentru ca vrem sa consumam tot ce este sanatos pentru noi si bebelusul nostru. Haideti sa vedem care sunt alimentele nerecomandate in timpul sarcinii.

Unul dintre alimentele interzise in sarcina sunt anumite tipuri de branzeturi si laptele nepasteurizat. Acestea pot sa contina anumite bacterii cum sunt listeria, salmonella sau E-coli. Listeria a fost legata de multe ori de anumite complicatii ale sarcinii, cum ar fi nasterea prematura sau chiar avort spontan.

Un alt aliment caruia trebuie sa ii acordam atentia este carnea. Trebuie sa avem grija de fiecare data cand consumam carne ca aceasta este bine gatita pentru a ucide toate bacteriile si parazitii. Carnea care nu este bine gatita, poate contine bacterii ca listeria sau toxoplasma.

Ficatul este un alt produs la care trebuie sa fim atenti in sarcina, datorita continutului ridicat de vitamina A. Consumul ridicat de ficat in primul semestru poate duce la malformatii ale fatului. De asemenea, daca luati vitamine trebuie sa urmariti continutul de vitamina A din acestea  sa nu fie mai mare de 250 µg pe zi. Administrarea vitaminei A peste doza recomandata poate duce la malformatii.

Din pacate nu puteti evita toate alimentele care pot fi infectata cu listeria. Daca se intampla sa consumati produse care sunt expuse riscului de a fi contaminate nu disperati, pentru ca sansele de va imbolnavi sunt totusi destul de mici.

Pestele este o sursa foarte buna de proteine si vitamine, si de asemenea sarac in grasimi. Pestele este recomandat sa fie consumat pe perioada sarcinii datorita continutului mare de proteine, acizi omega-3 si vitamina D. Exista totusi anumite tipuri de peste care nu sunt recomandate in sarcina datorita continutului ridicat de mercur cum sunt : rechinul, macroul, pestele-spada etc. Puteti consuma linistita somon, cod sau creveti. Sushi prezinta iarasi un risc mic de infectie din cauza ca este facut cu peste crud.

Multe femei sunt ingrijorate de consumul de peste afumat sau carne afumata, din cauza continutului de nitriti sau nitrati. Acestia nu va vor afecta bebelusul, daca sunt consumate cu moderatie.

Daca se intampla sa fiti vegetariana, nu va faceti griji. Puteti avea o sarcina perfect normala, insa este recomandat sa vorbiti cu un nutritionist pentru a fi sigure ca aveti de unde asimila toate proteinele si vitaminele necesare.