Semnificația celor mai frecvente vise ale noastre

Cât de des nu începeți să povestiți un vis pentru ca persoana cu care vorbiți să vă spună că a visat exact același lucru? Interpretarea viselor nu ar fi o preocupare atât de popluară dacă nu ar exista simboluri și imagini comune în visele oamenilor.

Cel mai des întâlnit, de departe, este visul în care persoana respectivă este în plină cădere. De multe ori, visul apare imediat după alt vis neîncheiat. Această senzație în timpul somnului se întâlnește în momentul în care treceți printr-o perioadă stresantă și anxietatea sau emoțiile negative devin greu de controlat. Căderea este sinonimă cu pierderea controlului, cu dorința de a scăpa de responsabilitățile care vă apasă conștiința. Visul se întrerupe ori în momentul căderii, ori înainte; simpla senzație de renunțare este modalitatea inconștientului de a vă anunța de un conflict nerezolvat.

Visele în care persoana apare goală ori este forțată să își dea jos hainele sugerează nevoia de confirmare, îndoieli cu privire la direcția pe care o iau lucrurile în viața acesteia și șubrezirea încrederii în sine. Aceeași interpretare poate fi făcută la visele în care dantura persoanei arată deplorabil. Dacă, dimpotrivă, și alte persoane apar dezbrăcate în vis, interpretarea ar sugera dorința explorării sexuale.

Tot anxietatea este cea care provoacă visele în care ești urmărit, în care te afli într-o cameră fără ieșire sau în care nu îți poți mișca picioarele. Depinde de intensitatea fricii și imaginație dacă visul este pur și simplu neplăcut sau trece la categoria „coșmar”: mașini lipsite de control, senzația de înec, cuști și claustrofobie, sentimentul că ne vom sufoca sau chiar durerea fizică resimțită în vis sunt semne că un eveniment îți provoacă spaimă.

Nu toate visele sunt neplăcute totuși. Când visezi că zbori, este un semn că o întâmplare recentă te-a ajutat să dobândești mai multă încredere în tine. Anumite vise pot fi chiar mecanisme de apărare: să visezi că ești fericit într-o perioadă mai puțin favorabilă (fie că este vorba de bani, o surpriză neașteptată sau vizita unui prieten vechi) este o metodă de echilibrare a sentimentelor negative și te poate ajuta să îți revii în zilele următoare.