Istoria fotbalului romanesc

Desi nu suntem foarte buni la fotbal la nivel european si mondial, acesta este sportul numarul unu in Romania, cel putin ca numar de practicanti (atat de performanta, cat si de placere) si de spectatori. Desi la handbal, Oltchimul si echipa nationala feminina ne ofera satisfactii in fiecare an in Liga Campionilor sau la campionate europene si mondiale, tot fotbalul are cea mai mare priza la public. Si tenisul ne-a oferit numeroase bucurii de-a lungul istoriei. Aici putem aminti cele 3 finale de Cupa Davis de pe vremea cuplului Ion Tiriac – Ilie Nastase, dar si cele 40 saptamani in care „Nasty” a condus de pe prima pozitie clasamentul ATP. La fel si zecile de medalii castigate de-a lungul timpului de componentele loturilor de gimnastica si atletism la campionate europene, mondiale sau chiar la Olimpiada nu pot depasi iubirea romanului pentru „Sportul Rege”.

In istoria fotbalului romanesc, cele mai mari satisfactii pe care le-am cunoscut sunt reprezentate de doua mari evenimente. La nivel de club, Steaua a castigat Cupa Campionilor Europeni (denumirea de atunci a actualei Uefa Champions League) in 1986, in fata Barcelonei, la lovituri de departajare, iar la nivel de echipa nationala, „tricolorii” au ajuns pana in sferturile Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii in 1994, fiind invinsi de Suedia dupa o greseala imensa a portarului Florin Prunea, greseala pe care ne-o amintim cu totii si in ziua de azi.

Avem si numerosi jucatori romani care au ramas in istoria fotbalului mondial. Aici ii putem aminti pe Hagi (care a jucat atat la Real Madrid, cat si la Barcelona), Gica Popescu (a fost capitanul Barcelonei, ridicand chiar un trofeu deasupra capului), dar si pe Nicolae Dobrin, chiar daca a jucat doar in Romania. Acesta a fost dorit de cluburi precum Juventus sau Real Madrid, dar nu a fost lasat sa plece de Nicolae Ceausescu. „Gascanul” din trivale a pus umarul la o victorie senzationala a celor de la FC Arges, scor 2-1 intr-un meci oficial impotriva „Galacticilor” de la Real Madrid.