Pestera Scarisoara din Garda de Sus

Pestera Scarisoara este o pestera calcaroasa situata in comuna Garda de Sus, la 35km in amonte fata de Campeni si foarte aproape de Arieseni, o destinatie cunoscuta iubitorilor de schi. De altfel de la pestera puteti urma un drum insemnat prin padure pana la Arieseni care va va lua aproximativ 4 ore si jumatate. Zona este una bogata in pesteri, putand vizita in apropiere Pestera Poarta lui Ionele, Pestera Ursilor etc. Iar in plus veti fi fermecati de frumusetea Muntilor Apuseni si a obiceiurilor din zona.

Sunt trei modalitati de a ajunge la pestera. Una este destinata pentru cei mai tineri si mai in putere, dar si mai aventurosi si constituie dintr-o poteca prin padure pe un traseu marcat cu insemne turistice pe o distanta de aproximativ 10 km, care se prezinta mai abrupt pe alocuri. Pentru cei mai puturosi si mai comozi, dar si pentru cei mai varstnici sunt doua trasee pentru carosabil, pe care puteti urca cu masina pana in apropierea pesterii si va puteti incanta vederea cu peisaje spectaculoase.

Pestera Scarisoara din Garda de Sus, jud. Alba

Pestera Scarisoara din Garda de Sus, jud. Alba

Pestera in sine reprezinta cel mai vechi ghetar subteran din Romania, avand gheata veche de peste 4000 de ani la baza. Pentru a ajunge in pestera veti fi nevoiti sa coborati si sa urcati bineinteles la iesire aproximativ 270 de trepte metalice destul de abrupte, prinse in stanca, asa ca aveti grija sa fiti pregatiti fizic si pshic pentru acest efort. Pe masura ce coborati veti simti cum temperatura aerului scade treptat pana la intrarea in pestera . Temperatura in pestera este tot timpul anului una cu minus, asa ca aveti grija sa nu mergeti in pantaloni scurti si tricou daca nu vreti sa tremurati. Inauntru puteti admira de la stalacmite si stalactite de gheata pana la coroane si draperii parietale. Pestera este una importanta pentru cercetatorii stiintifici.

La iesirea din pestera veti da de localnicii, cu masutele lor de unde puteti alege sa cumparati de la siropuri naturale pana la diverse obiecte sculptate in lemn sau ciubere de lemn. Puteti de asemenea sa va potoliti foamea cu niste clatite sau placinte gatite de localnice, care cu siguranta va aparea dupa aerul racoros din pestera.

Intreaga comuna este impanzita de altfel cu pensiuni turistice sau puteti alege chiar sa inchiriati o camera la satenii care ofera loc de cazare si puteti vedea altfel interiorul caselor si obiceiurile din zona, asa ca veti avea o multime de optiuni pentru toate gusturile. Veti avea parte in acest fel si de un adevarat festin culinar, putand degusta mancarurile gustoase specifice zonei. Zona este una destul de vizitata, fapt ce explica multimea de pensiuni.

Pestera este in continua transformare datorita naturii ghetii, asa ca o puteti vizita de mai multe ori nu doar o data! Va asigur ca nu veti regreta.