Unde se gaseste energia geotermica

Sursele de energie geotermica sunt disponibile aproape oriunde in lume. Datorita faptului ca energia este produsa de magma, este evident ca zonele vulcanice sunt regiunile cu cel mai mare potential pentru acest tip de energie. Regiunile stabile si cele care sunt la mare altitudine au potential mai scazut, pentru dezvoltarea de sisteme geotermice.

Clasificarea zonelor pentru potential geotermic este:

  • Resurse ridicate – unde temperatura este de peste 200 de grade celsius
  • Resurse medii – temperatura este intre 150 si 200 de grade celsius
  • Resurse mici –  temperatura este intre 100 si 150 de grade celsius

Din cauza ca aceste tipuri de resurse au temperaturi diferite, tehnologia pentru extragerea energie este diferita.

 

Zone de foraj dificile

Chiar daca energia geotermica este disponibila aproape oriunde pe glob, sunt zone un extragerea este dificila si mult prea costisitoarea sa fie rentabil. De exemplu in zone unde subpamant este piatra sau in Antarctica. Progresul tehnologiei de extragere poate face ca zone in care extragerea nu era rentabila, sa devina viabila(rentabila).

 

Probleme cu sedimentele din apa

Apa este modul ideal de a transfera energia geotermica, dar apa poate crea probleme. Deoarece apa a stat foarte mult subpamant si poate contine foarte multe sedimente care creaza probleme echipamentelor de extragere si sunt greu de depasit. Datorita continutului mare de sedimente apa geotermica este denumita si saramura (in engleza: brines), care are un efect coroziv asupra echipamentelor de extragere. Chiar daca sunt metode de a inlatura aceste impuritati, acestea sunt scumpe si necesita mult timp(iar in afaceri “time is money”).

Aceasta saramura poate contine si elemente care sunt daunatoare mediului inconjurator: amoniac, metan, dioxid de carbon, sulf, arsenic mercur sau nickel. Sunt doua sisteme folosite in extragere cu circuit inchis si dechis. In sistemele cu circuit inchis apa, extrasa este introdusa inapoi in pamant. Pe cand in cele cu sistem deschis apa este deversata in rauri sau terenuri apropiate. Acest sistem poate deveni un mare factor de poluare. De aceea sistemele cu circuit inchis sunt preferate de ecologisti.

In goana nostra dupa noi resurse de energie este important sa le alegem pe cele mai rentabile si care afecteaza cat mai putin mediul inconjurator. O astfel de resursa este energia geotermica care daca este exploatata corect, are efecte aproape nule asupra mediului inconjurator.