Ziua Eroilor

La 40 de zile de la Învierea Lui Iisus Hristos, se sărbătorește Înălțarea Domnului. În aceeași zi, s-a decis celebrarea oamenilor care au luptat pentru neamul lor, eroii care au pierit în războaie, lăsând în urmă familii pentru un ideal mai presus de egoismul uman. Pentru a-și arăta recunoștiința pentru acest sacrificiu suprem, Biserica Ortodoxă Română a decis stabilirea unei analogii cel puțin curioase, între divinitatea care s-a sacrificat pentru ca oamenii să se poată mântui și soldații care au ales să se sacrifice pentru continuitatea poporului lor. Nu doar cei care au murit pe câmpul de luptă sunt menționați, ci și cei care și-au pierdut viața în timpul arestărilor nedrepte, al torturilor, victime ale unui sistem care a funcționat împotriva oamenilor.

Deși este oarecum eclipsată de Înălțarea Domnului, această zi se sărbătorește cu multă solemnitate. Nu se fac petreceri sau mese festive. De cele mai multe ori, obiceiuri care amintesc de slujba de înmormântare sunt preferate. De asemenea, se cere în unele instituții să se țină un moment scurt de reculegere pentru eroii plecați dintre noi. eroi de razboi

Începuturile istoriei acestei sărbători se leagă de Primul Război Mondial. Atrocitățile acestui eveniment au implicat o suferință indescriptibilă pentru atât de multe țări. Prin urmare, Tratatul de la Versailles a cerut acordarea celor mai înalte forme de respect față de persoanele care și-au dat viața și față de familiile acestora. La puțin timp după, Biserica Ortodoxă a decis inaugurarea acestei sărbători, care își are o parte din cele mai importante slujbe din tot anul dedicată ei.

Începând cu acest an, au apărut mai multe monumente care să amintească de cei decedați în război, printre care cel mai cunoscut mod de a aminti de aceștia este Monumentul Ostașului Necunoscut. Foarte interesant la români, nu doar cei care s-au jertfit pentru România sunt menționați, ci toți care au murit în război. S-a încercat, prin această comasare a grupurilor de soldați de pretutindeni, să se arate că, deși s-au găsit în tabere diferite, luptătorii au dat dovadă de noblețe, încercând să-și apare patria. Totodată, se dorea ca numărul mare de soldați care au murit pe câmpul de bătălie departe de casă să nu fie ignorat.

La început, Ziua Eroilor avea loc pe data de 9 mai, amintind de obținerea independenței de stat a României. Schimbarea zilei naționale, precum și evenimentele sângeroase ale secolului XX, au determinat alegerea unei date mai potrivite, care să marcheze cu adevărat importanța acestei sărbători.