Un concept interesant 80-20

Azi va prezint un concept interesant lansat de economistul italian Vilfredo Pareto. Acesta a venit cu o regula sau o formula matematica prin care arata distribuirea bogatiilor. El a gasit ca 80 % din bogatiile unei tari este detinuta de 20% din populatie.

Acest principiul a lui Pareto poate fi aplicat si in alte domenii, de exemplu intre cauze si probleme. 80% dintre probleme sunt cauzate de 20% din cauze. Dar si in afaceri unde 80% din vanzarile unor companii sunt de la 20% din clienti.

Acest principiu se poate aplica si in managementul timpului. 80% din rezultate le obtii cu 20% din efort. Daca ai lua o lista cu 100 de lucruri de facut, 20% dintre ele ar obtine 80% din rezultate pe care vrei sa le obtii. Pentru ca sunt lucruri care sunt mai importante si au o productivitate mai mare. Restul de 80% sunt mai putin importante. De aceea este important sa te concentrezi pe cele mai importante 20% lucruri de facut.

In loc sa iti petreci 100% din timp pentru toate lucrurile, te cocentrezi pe cele mai importante 20%, acelea care iti obtin ce mai mare productivitate si vei ajunge la concluzia ca ai rezolvat 80% din lucrurile pe care vroiai sa le faci(ca productivitate din total). De exemplu daca vrei sa vinzi ceva, un telefon poate fi mai productiv decat daca ai trimite 20 de email-uri.

Este mai productiv sa vorbesti la telefon o ora in interes de servici, decat sa faci curatenie 4 ore prin casa. Poti sa vinzi in aceea ora atat de mult (daca clienti sunt alesi cu grija) incat iti poti permite sa iti faca cineva curatetie in casa si iti ramane timp si bani. Totul depinde si de tipul de servici pe care il ai.

Oamenii petrec mult timp, bani si efort pe lucruri care nu rezultate sau nu le plac sa le faca. Trebuie sa faci ce este mai important si sa obtii 80% din ce vrei sa obtii cu 20% din timp si cu un consum de energie mai mic.

Sunt zile sau parte dintr-o zi cand te simti foarte productiv. Trebuie sa pofiti de aceea perioada pentru ca vei avea rezultate extraordinare intr-o perioada scurta. Important este ca in acest moment sa stai departe de lucrurile care te-ar putea distrage. Nu raspunde la telefon sa vorbesti cu un prieten, poti sa il suni mai tarziu cand nu te simti la fel de productiv. Se intampla de multe ori ca la finalul discutie sa ti se duca cheful de munca.