Cand a aparut limba romana

Paradoxal, la o intrebare simpla precum “cand a aparut limba romana?” marea majoritate a istoricilor si a filologilor nu pot da un raspuns exact. De ce? Pentru ca din punct de vedere cultural si politic, evolutia limbii romane – din limba tracica in ceea ce vorbim astazi – este oarecum ciudata din cel putin 2 puncte de vedere:

  1. dupa cucerirea Daciei de catre romani, a inceput un proces de romanizare, lucru care a durat pana in anul 275, atunci cand trupele imperiale romane au fost retrase la sud de Dunare. Totusi, a fost suficienta aceasta perioada pentru schimbarea limbii si culturii unui popor? Cea mai mare parte a istoricilor spun ca este 100% imposibil;
  2. in conditiile in care romanii nu au trecut muntii Carpati, care este explicatia pentru care limba romana nu are dialecte? Cum se face ca cei 269 de dominatie romana nu au fost suficienti pentru a impune limba in toate colturile Daciei ocupate, dar cu toate astea, poporul roman vorbeste aceeasi limba?

Aceste 2 intrebari fac ca aparitia limbii romane sa fie pusa sub semnul intrebarii. Totusi, din punct de vedere istoric, exista cateva puncte care pot fi acceptate ca fiind “momentul 0″ al acestui grai. Unul dintre ele l-a avut la origine pe cronicarul secolului XVI, Teofilact din Symocatta, care a consemnat indemnul unui soldat (faimoasa expresie:”torna torna fratre”, considerata a fi prima expresie consemnata a limbii bastinasilor din spatiul carpato-danubiano-pontic) catre un camarad a carui provizii erau aproape sa cada pe jos;

De-alungul vremii, cronicarii si istoricii au mai consemnat despre limba vorbita de vlahi/moldoveni/valahi in cronicile de dupa batalii sau in letopisete, fragmente putand fi citite si astazi in muzeele europene.

Mai mult, exista un document ce dateaza din 1521, atribuit lui Neacsu de la CampuLung, document scris in intregime in limba romana, in care il anunta pe primarul Brasovului (la acea vreme, orasul de la poalele Tampei se numea Kronstadt) despre atacurile iminente ale turcilor. Chiar daca documentul a fost scris cu litere chirilice, transpus in litere romane, el este 90% similar cu vocabularul folosit de noi in prezent.