Energia Geotermica

Denumirea geotermica isi are originea in limba greaca(geo – pamant, termice – caldura). Energia geotermala este produsa in interiorul pamantului unde magma topita si fierbinte circula in sus si jos, atingand surse de apa, care este incalzita datorita caldurii emanate de magma. In aceasta forma energia geotermica mai este denumita si enegie hidrotermala. Daca s-ar sapa puturi in zonele cu potential de energie hidrotermala am avea acces la o puternica sursa de energie regenerabila.

Se estimeaza ca centrul Pamantului are o temperatura de aproximativ 4500 de grade celsius. Aceasta caldura este radiata spre exteriorul, de aceea sunt locuri unde s-au creat izvoare cu apa calda si gheizere. La fiecare 1km in adancime temperatura Pamantului creste cu aproximativ 16 grade celsius. Bineinteles sunt zone unde aceasta temperatura creste mult mai repede, acestea sunt zone unde se pot instala sisteme de energie geotermala. Trebuie facute foraje pentru a avea acces la aceasta energie.  Sunt zone in care apa fierbinte este sub presiune si va tasni spre suprafata, fara a fi nevoie de o pompa pentru a o aduce la suprafata. Aceste foraje sunt similare cu cele care se fac pentru petrol si gaze naturale.

Energia geotermica este singura energie complet regenabila care vine din pamant. Aceasta este folosita pentru a incalzi sau racii cladiri, dar si pentru a produce energie electrica(in cantitati mai mici). Un sistem pe baza de geotermica bine realizat poate fi unul dintre cele mai prietenoase moduri de a folosi energia, cu efecte aproape nule pentru mediul inconjurator.

Avantajul energie geotermice este ca poate fi folosita local, este sigura, regenerabila, sustenabila si versatila pentru ca poate incalzi sau racii o cladire(sau casa), dar si poate produce energie electrica.

Exista de 70000 de ori mai multa energie aproape de partea superioara a scoartei tereste decat toate rezervele de combustibili fosili descoperite pana acum. Accesand doar o mica parte din aceasta energie ar avea efecte mari in reducerea dependentei de combustibili fosili.

Orice noua instalatie pe baza de energie geotermica, este un pas inainte in reducerea poluarii. Chiar daca poate acesta nu va ajunge sa fie implementata pe scara larga, orice resursa de energie regenerabila folosita ajuta, la reducerea poluarii.

Avem resurse alternative la combustibili fosili, dar totul depinde de dezvoltarea tehnologiilor de extrage. Dezvoltarea sau imbunatatirea tehnologiilor de extragere a energiei regenerabile, depinde in mare masura de simulentele oferite de marile state ale lumii. Din pacate fiecare tara are propria strategie de stimulare a energie regenerabile.