Istoria companiei Samsung

La momentul actual, Samsung este una dintre cele mai cunoscute companii de pe piata, fiind unul dintre cei mai activi si mai importanti jucatori de pe piata electronicelor si a electrocasnicelor, precum si deĀ  pe piata accesoriilor si a produselor chimice. Desi activitatea in domeniul chimiei alimentare si a chimiei industriale este oarecum redusa, fiind mult mai cunoscuti pentru productia de electrocasnice si electronice, Samsung este considerat a fi unul dintre liderii mondiali in mai toate domeniile in care activeaza.

Compania a fost fondata in anul 1938, atunci cand un tanar de doar 28 de ani din Coreea de Sud, Lee Byung-Chull, s-a stabilit in apropierea provinciei Daegu. Acolo a pus bazele companiei Samsung Sanghoe, o companie micuta, dar care surprinzator, nu avea nimic de a face cu electronicele. Pe atunci, Samsung era doar o firma a carei obiect de activitate principal era comertul cu legumele si fructele recoltate din imprejurimi.

Pana in 1970, pe fondul razboaielor din zona, Lee Byung-Chull a fost silit sa se mute in si apoi din Seul. Totusi, pentru a nu pierde prea multe carti in comparatie cu concurentii sai principali, el a mai puz bazele unei rafinarii in provincia Busan, pentru ca mai apoi, sa deschida si o fabrica de prelucrare a lanei.

De abia din 1970 se poate spune ca numele de Samsung a inceput sa insemne ceva pentru lumea electronicelor si a electrocasnicelor. Achizitionand compania Gumi din provincia Hanguk Jeonja Tongsin, Samsung a intrat pe piata telecomunicatiilor. Desi la momentul respectiv, Gumi producea mai mult tranzistoare, tablouri de comanda si comutatoare, profilul a fost rapid schimbat si canalizat spre producerea de calculatoare si electronice. Primii pasi au fost producerea de telefoane si faxuri (intr-un numar record, de peste 800,000,000 in doar 20 de ani), pentru ca ulterior, compania sa se concentreze pe mai multe sectoare.

Evolutia acestei companii (devenita ulterior un conglomerat, asta prin divizarea sa in mai multe branse operationale) in ultimii 22 de ani a inclus activitati dispersate pe mai multe sectoare:

  • bransa de constructii a primit in 1992 un contract prin care ii era atribuita construirea unuia dintre cele 2 turnuri Petronas;
  • in 1995 a creat primul ecran pe baza de cristale lichide. 10 ani mai tarziu, Samsung era declarat cel mai mare producator de display-uri cu cristale lichide;
  • Samsung Motors a fost vanduta catre Renault, din pacate pentru compania sud-coreeana, cu o cifra destul de mica;
  • incepand cu anul 2000, Samsung a inceput sa se implice activ si in constructia unor motoare de avioane. A primit destul de rapid contracte banoase, cel mai signifiant fiind cel care avea la baza productia de motoare pentru aeronavele Airbus A380;
  • Samsung Electronics a avut parte de urcusuri si coborasuri. Dupa ce a vandut divizia de HDD-uri catre SEAgate, ei s-au concentrat mai mult spre producerea de smartphone-uri, astfel ca in 2012 au lansat Samsung Galaxy S3, smartphone cunoscut momentan ca cel mai bun telefon din toate timpurile.