O scurta istorie a energie

Energia este o componenta foarte importanta din viata noastra la fel este si pentru economie. Cand ma refer la energie, sa nu va ganditi la energia electrica. Energie poate fi carbunele, lemnul, gazele, petrolul etc… Folosim energia in aproape orice activitate pe timpul zilei sau noptii. Speranta de viata a crescut de la putin peste 40 de ani in 1900 la peste 70 de ani in prezent. Traim mai mult si mai sanatos  decat acum 100 de ani. Totul este posibil datorita dezvoltarii tehnologiei si medicinei, dar toate  acestea au fost posibile, cu ajutorul energiei. Toate avansurile tehnologice au fost facute consumand foarte multa energie. Problema nu este energia, ci felul cum este folosita si ce tipuri de energie. Unele sunt mai curate decat altele, energia electrica produsa prin arderea carbunilor este foarte poluanta comparand-o cu cea produsa prin mori de vant(energia eoliana).

Energie Electrica Bec

A devenit evident ca energia, are benefici si costuri pe masura. Platim pentru  benzina folosita cand alimentam masina. Dar acesta nu este singurul cost, mai sunt costuri pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea noastra.

Istoria folosiri energiei

Omenirea a evoluat in concordata cu dezvoltarea noilor tipuri de energie. Daca ne gandim ca oameni la un moment dat nu stiau sa aprinda un foc. Iar foarte multi dintre ei mureau in timpul iernii din cauza frigului, viata lor nu era foarte diferita de cea a animalelor salbatice. Dar odata cu descoperirea focului si mai ales in momentul in care au reusit sa il aprinda in voie. Viata stramosilor nostri s-a schimbat foarte mult.  Au reusit sa isi incalzeasca pesterile si sa prajeasca mancare, iar apoi sa iti faca unelte din metal. Incet, acesti oameni s-au mutat din pesteri in colibe si apoi case incalzite cu ajutorul focului. Totul sa datorat descoperiri focului.

In ziua de azi folosim energia pentru:

  • Electricitate – pentru producerea energiei elecrice din: centrale nucleare, centrale termice(carbune), hidrocentrale, gaz, petrol si intr-o masura mai mica, panouri solare si mori de vand.
  • Incalzire –  pentru incalzirea cladirilor –  cea mai mare parte din: gaz, lemne si petrol(intr-o mica masura si depinde de la tara la tara)
  • Transport – in transport folosim intr-o majoritate covarsitoare de petrol. Dar totul se poate schimba in viitor cu aparitia masinilor electrice si a masinilor pe biocombustibil.

Energia este folosita in aproape toate activitatile noastre zilnice.