Origami – arta impaturirii hartiei

Sunt convins ca daca spun Japonia, toata lumea o sa se gandeasca peste crud, tehnologie, si ingramadeala. Nicidecum la o cultura antica si arta.

O parte importanta a artei lor este impaturirea hartiei. Fie origami, kusudama si alte astfel de modele. Nu o sa ma apuc sa insir o istorie categorisita pe ani, ci mai pe larg.

In urma cu aproximativ 2000 de ani, imediat dupa aparitia hartiei a aparut si roigami (presupun ca nu au putut impaturi papirusul). Cei care au introdus aceasta arta au fost calugarii budisti. In Japonia timpurie foloseau hartia impaturita in ceremonialurile religioase, insa acum sunt pure decoratiuni. Desi este o arta antica, aceasta a fost practicata pe scara larga abia in secolul 19, cand a fost si introdusa ca materie scolara in tokyo.

Dupa 2000 de ani impaturirea hartiei este un mod placut de at-ti petrece timpul, daca nu stai prost cu nervii. Exista centre de predare, asociatii si organizatii cu aceasta tema.

Ceea este cel mai interesant privind origami, consta in legendele alaturate acestei arte. Dintre cele multe mituri existente cel mai interesant este mitul celor 1000 de cocori. pe scurt: daca faci 1000 de cocori ti se indeplineste o dorinta.

Iata mai jos un model si sunt convins ca o sa gasiti nenumarate tutoriale . Spor la munca si aveti grija ce va doriti pentru ca se poate implini.

Origami