Pestera Poarta lui Ionele

Pestera Poarta lui Ionele este situata in comuna Garda de Sus, judetul Alba. Este o pestera calcaroasa, care a fost declarata monument al naturii abia in 1999 desi a fost mentionata in scrieri inca din 1857. Este asezata pe versantul drept al Vaii Ordancusa si se poate ajunge usor la ea, urmand drumul carosabil ce pleaca din centrul comunei pe o distanta de 2,5km. De altfel, indicatoarele din zona sunt de mare ajutor.

Pestera Poarta lui Ionele din Garda de Sus, jud. Alba

Pestera Poarta lui Ionele din Garda de Sus, jud. Alba

Intrarea in pestera se face printr-un portal larg de 22m. Galeria pesterii este una foarte inalta, de 32m. Podeaua pesterii este acoperita de pietris sau bazine de tip gur. Spre fundul galeriei gasim fundul unui lac periodic, care de obicei este sec. Daca urcam spre dreapta gasim galeria superioara, care este mult mai stramta gasim cateva stalacmite, stalactite si scurgeri parietale.

Desi nu este la fel de spectaculoasa ca Pestera Scarisoara, cealalta pestera din zona, multi turisti profita de faptul ca sunt in zona pentru a o vizita. De altfel, zona este una destul de vizitata de catre turisti, datorita locatiei frumoase din inima Apusenilor.