Piatra Neamt – cel mai frumos oras al Moldovei?

Este Piatra Neamt cel mai frumos oras al Moldovei? Cu siguranta! Situat pe malul stang al raului Bistrita, la circa 60 de kilometri de Bacau si 120 de kilometri de Iasi, in imediata vecinatate a muntilor Cozla, Pietricica si Cernegura, orasul este resedinta judetului Neamt. Desi trend-ul sau demografic este intr-o scadere simtitoare – dovada in acest sens e diferenta stand statisticile care arata ca in anul 1992, orasul numara 123,000 de locuitori, in timp ce in 2002, numarul populatiei recenzate era de doar 104,000 de locuitori, orasul s-a dezvoltat extrem de mult in ultima vreme, in ciuda crizei financiare care a afectat Romania, precum si intreaga lume.

Din punct de vedere istoric, in zona vaii Bistritei s-au gasit ramasite ale unor civilizatii care au locuit cu circa 100,000 de ani inaintea erei noastre. Este, asadar, una dintre cele mai “intesate de istorie” zone ale Romaniei, fiind de altfel si cea mai intens studiata din nordul Romaniei. Punctul care a determinat dezvoltarea economica si demografica al orasului – pe atunci doar asezare- a fost construirea unei Curti Domnesti undeva in anii de inceput ai secolului al XV-lea.

In ceea ce priveste orasul din zilele noastre, el este fara indoiala unul dintre cele mai importante orase ale Moldovei. Din pacate, industria dezvoltata in jurul orasului a inceput sa se stinga incet-incet: fabrica de bere Zimca a fost inchisa acum 7 ani, platforma Savinesti mai numara doar 10% din numarul de angajati pe care ii avea odinioara, iar exemplele pot continua. Acest lucru i-a facut pe antreprenorii nemteni sa investeasca masiv in turism, un lucru destul de intelept, daca tinem cont de punctele de atractie din Piatra Neamt si din imprejurimi.

In oras, se pot vizita:

  • platforma 3 Caldari, locul cel mai inalt al orasului, in care se poate ajunge fie cu telegondola, fie pe jos, pe cararile muntelui Cozla;
  • muzeele de Arta, de Istorie si de Etnografie;
  • turnul lui Stefan cel Mare, in piata Catedralei;
  • sinagoga evreiasca;
  • cetatea dacica, situata pe varful muntelui Batca Doamnei, la circa 4-5 kilometri de oras;

In ceea ce priveste atractiile din imprejurimi, se pot numara urmatoarele:

  • Cetatea Neamtului, la circa 60 de kilometri distanta, in apropierea orasului Targu Neamt;
  • barajul Bicaz, cel mai mare baraj al Moldovei. Stavileste peste 2 miliarde de metri cubi de apa, cantitate ce ar fi indeajuns cat sa inunde orasele Bicaz, Piatra Neamt si Bacau;
  • Cheile Bicazului;
  • Izvorul Muntelui;