Istoria Internetului – de la momentele de inceput pana in ziua de azi

S-ar putea spune ca istoria Internetului a inceput odata cu aparitia primelor telegrafe, insa asta aceasta afirmatie ar fi mult prea hazardata. De fapt, se poate vorbi de o evolutie sau de un prim pas in crearea unei retele de calculatoare odata cu dezvoltarea industriei de procesoare, adica  undeva in jurul anilor 1950.

In prima luna a anului 1960, J. C. R. Licklider a publicat un articol in revista americana “Man-Computer Symbiosis”, articol in care sustinea necesitatea dezvoltarii unor posibilitati de interconectare a unor calculatoare aflate la distanta, lucru care in mod cert, avea sa inlesneasca munca in o multime de domenii. 2 ani mai tarziu, acelasi Licklider a fost angajat de catre Biroul pentru Procesarea Informatiilor (din cadrul Ministerului de Aparare al SUA) pentru a crea o conexiune intre calculatoarele din interiorul Pentagon-ului.

Acesta a pus bazele retelei ARPANET, retea prin care conectarea calculatoarelor era asigurata printr-un sistem complicat, a carui ineficienta a fost dovedita in anii imediat-urmatori, in mare parte din vina faptului ca pentru ca reteaua sa functioneze, era necesar ca utilizatorii sa dispuna de un numar destul de mare de terminale, numar ce varia la randu-i, in functiile de nevoile de comunicare ale fiecarui departament in parte.

Pana in anii 1973 aveau sa se “nasca” foarte multe retele de acest tip. Totusi, datorita naturilor lor diferite, ele aveau un circuit inchis, lucru care le limita destul de mult eficienta, mai ales in cazul in care informatiile se voiau a fi publice. Astfel, nevoia de a unifica aceste retele a devenit tot mai pregnanta, mai ales ca perioada de atunci, a anilor 70′, de plina dezvoltare economica, cerea orice lucru care ar fi putut fi folosit ca un avantaj asupra concurentei.

Astfel, intregul mod de interconectare a retelelor a trebui sa fie regandit (lucru care a si fost facut, de altfel, in cadrul unei colaborari intre tehnicienii universitatii Stanford si creatorii retelei ARPANET) astfel incat informatiile sa poata fi accesate de mai multe persoane.

Abia in 1989, la baza CERN, au fost puse bazele retelei W3, cunoscuta si sub numele de WWW (acronimul de la World Wide Web). Aceasta retea presupunea initial accesarea informatiilor (a pozelor si a fisierelor text) cu ajutorul unui browser. Punerea acestui sistem la dispozitia utilizatorilor a reprezentant, practic, punctul de inceput al Internetului.

Au trecut aproximativ 23 de ani de atunci, iar numarul utilizatorilor retelei W3 a depasit cifra de 2 miliarde. In acest timp, au fost create special pentru aceasta retea motoare de cautare, sisteme de plata, platforme de socializare, precum si multe alte tipuri de site-uri si platforme. Toate acestea, luate impreuna, reprezinta Internet-ul de astazi, un mediu din ce in ce mai social, aflat intr-o dezvoltare continua.