Sfaturi pentru cumpararea unui laptop nou

Cumpararea unui laptop tine cont de cateva criterii. In primul rand scopul folosirii lui va determina o incadrare intr-o categorie deja stabilita. Pentru o persoana care foloseste mai mult programele de office, o configuratie medie ar fi suficienta, punandu-se accent pe memoria RAM. Pentru gameri este nevoie de mai mult la toate capitolele, in timp ce pentru utilizatorii business sunt mai importante dimensiunile si bateria, pentru ca promordiala este portabilitatea. Asadar, daca ar fi sa luam pe rand caracteristicile unui laptop, la ce ar trebui sa ne asteptam, ce sa alegem in functie de profilul utilizatorului? Sper ca sfaturile de mai jos o sa va ajute sa cumparati un laptop nou potrivit pentru tine.

Laptopurile Dell sunt foarte bune

Laptop

1 – Ecranul are o componenta ascunsa: rezolutia. De obicei un ecran mare va avea si rezolutii conforme cu dimensunile. dar acesta nu e ceva neaparat. Asa ca un mic detaliu conteaza pentru cei care au nevoie de detalii. Pentru cei care prefera jocurile, o diagonala de 17 inch ar fi indicata. Diagonala scade trecand la utilizatorii obisnuiti, cele mai multe fiind de 15.6 inch, iar pentru clasa business ne vom orienta spre diagonale mai mici cum ar fi cele de 13.3 sau 14.1, intrucat dimensiunile sunt in raport direct proportional cu greutatea si nu cred ca si-ar dori cineva sa tarasca un laptop de peste 3 Kg prin oras, ci unul sub 2 Kg.

2 – Procesorul este este inima notebook-ului. Procesoarele de ultima generatie sunt Intel i3, i5 si i7. Sub ele puteti alege unul Dual Core sau Core 2 Duo. Desi frecventele pot sa fie apropiate, memoria cache poate face diferenta. Procesoarele AMD sunt mai slabe pe laptopuri, asa ca pastrati-le ca varianta doar pentru desktopuri.

3 – Memoria RAM este cea care confirma puterea. Degeaba avem procesor puternic, daca nu e ajutat de RAM. La nivelul de azi, cel putin 4 GB DDR3 sunt indicati. Vor veni vremuri cand nu vor mai fi suficienti nici acestia, insa uzura timpului va fi suficienta la acel moment. Pentru a face fata aplicatiilor si nevoilor uitati-va dupa 4 GB minim. Nu uitati ca sistemele de operare vor din ce in ce mai mult, aplicatiile consuma tot mai mult, iar jocurile evolueaza fiind din ce in ce mai complexe.

4 – Spatiul de stocare poate fi un moft pentru unii si o necesitate pentru altii. In functie de profilul utilizatorului, 500 de GB ar putea fi multi sau 2 TB insuficienti. Pentru cei care vor sa pastreze multe filme si multa muzica, hardurile de genul 1-2 TB sunt cele potrivite, desi se poate folosi un hard disk extern pentru stocarea lor. Oricum ar fi, un hard disk de 500 GB sa fie minim. Pentru cei care vor viteza, solutiile SSD, mai noi, sunt o varianta ce pot fi luate in seama, cu concesie in ce priveste cantitatea, deoarece sunt extrem de scumpe inca.

5 – Placa video este obligatorie pentru cei care ruleaza aplicatie de editare video avansate sau pentru cei care jocurile sunt o prezenta zilnica. Intrucat aceste genuri de plicatii folosesc foarte multa memorie, au nevoie de multe resurse pentru grafica, o placa video de 2 GB ar fi un minim. 1 GB la placa video s-ar putea sa fie prea putin. In plus, verificati frecventele, fiind o informatie ascunsa de obicei. Pentru utilizatorii de tip office, nu e nevoie de o palca video dedicata, una integrata fiind de ajuns.

6 – Intrucat vorbim de portabilitate, bateria este cea care isi spune cuvantul aici. Pentru cei care folosesc laptopul la serviciu sau in deplasari, o durata cat mai mare este obligatorie, intrucat nimeni nu ar dori sa i se inchisa notebookul in timpul unei prezentari. Asadar sa fie preferate modele care dureaza cel putin patru ore. Pentru o folosire casnica, unde se poate folosi alimentarea la curent, se poate scadea din stacheta. De retinut ca o baterie puternica isi va lasa amprenta asupra greutatii, prin urmare pentru o portabilitate mai buna ar fi de preferat modele mai mici dar cu baterii puternice.

7 – Pentru ca este nevoie de un laptop la prezentare si pentru ca se fac proiectii sau fel de fel de cuplari intre aparaturi, mufele disponibile conteaza. Si numarul lor. Sunt laptopuri care au doar doua USB-uri ceea ce inseamna ca un mouse si o imprimanta ocupa tot. Un port HDMI e necesar pentru cei care folosesc laptopul in prezentari.

8 – Si in ultimul rand ne vom orienta spre aspect si calitatea materialelor. Un produs trebuie sa ne placa, sa ne faca placere sa-l folosim. Daca avem posibilitatea, inaintea unei achizitii dintr-un magazin online sa mergem intr-un magazin clasic si sa luam la rand modelele afisate pe rafturi. Verificati designul daca va place modelul sau daca e simplu, cat de compacta este tastatura sau daca flambeaza la fiecare atingere, daca balamalele par rezistente sau risca sa se rupa in foarte scurta vreme. Dupa ce ati analizat aceste detalii, puteti treceti la achizitia online.

Ar mai fi cateva detalii, insa sunt de mica importanta. Totusi, o scurta trecere in revista pentru ele:
– numpad-ul – sunt persoane care prefera sa introduca cifrele asemenea unui calculator de birou, asadar sa fie inclus in tastatura,
– unitatea optica – pentru laptopurile mici, cu portabilitate crescuta, nu va fi inclusa ci se va opta pentru o versiune externa,
– grosimea – probabil ca tine mai mult de pretentii, cele subtiri costand destul de mult,
– sistemul de operare – il alege fiecare in functie de preferinta sau de bani (Linux-urile inca sunt gratuite),
– pretul – variaza foarte mult in functie de specificatii dar si de producator; va fi ales dupa bugetul fiecaruia.

Daca aceste sfaturi v-au ajutat, atunci ar trebui sa fi pregatit sa vezi cat costa laptopul potrivit pentru tine. Accesand link-ul de mai jos vei putea  afla ultimele oferte la laptopuri oferite de Emag.

Oferte Laptopuri

Spor la cumparaturi.