Stabilirea tintelor pe care trebuie sa te focalizezi

Inainte de a cauta tehnici de a-ti organiza timpul disponibil mai bine. Trebuie sa vezi unde vrei sa ajungi si de ce vrei sa ajungi acolo. Este mult mai probabil sa reusesti daca iti setezi cateva tinte pe care vrei sa le atingi. Daca nu stii care sunt tintele tale, atunci cum iti vei da seama ca ai ajuns acolo. Poate iti organizezi timpul mai bine, dar totusi realizezi ca nu te apropi de tintele propuse. Ce faci?

Poate ar trebui sa iti pui urmatoarele intrebari:

  • Ce te motiveaza sa te ridici dimineata din pat?
  • Care este cel mai mare tinta sau vis al tau?
  • Ce vrei sa faci mai mult?
  • Ce vrei sa faci mai putin?
  • Unde vrei sa fi intr-un an , 2, 3, 5 sau 10?

Tinte Personale

Tintele trebuie sa fie ale tale, nu trebuie sa urmezi cele impuse de alte persoane(de obicei de parinti).

Tintele tale trebuie sa fie masurabile, clare si specifice.

Specific – adica nu iti seta ca tinta sa faci mai multe exercitii fizice. Pune-ti ca obiectiv de 3 ori in fiecare saptamana sa alergi cate 5 km.

Masurabil –  trebuie sa fi sigur ca poti sa iti masori progresul. De exemplu daca alegi sa alergi 5 km de 3 ori pe saptamana. Vei putea observa ca poate la inceput iti trebuie 20 minute sa  parcurgi cei 5km, dar dupa cateva saptamani vei avea nevoie de doar 18 minute.

Realizabil – tintele trebuie sa fie realizabile. Adica nu poti decide sa alergi la un maraton, daca conditia fizica nu iti permite asa ceva.

Relevant – tintele trebuie sa faca parte din planurile tale de viitor. Nu are rost sa te apuci sa iti construiesti o casa. Daca vrei peste 6 luni sa te muti intr-un alt oras.

Data limita –  trebuie sa alegi o data  pana cand tinta ta trebuie indeplinita. De multe ori amanam lucruri pe saptamana viitoare si ne trezim peste cativa ani ca inca nu le-am realizat.

Trebuie sa iti notezi cateva motive pentru care trebuie sa iti indeplinesti tintele. Care sunt beneficiile atunci cand o atingi. Trebuie sa realizezi cat de importanta este pentru tine. Astfel vei fi  motivat sa le atingi.

De obicei este mai bine sa le spui si altora despre tintele tale. Atfel vei si mai motiva sa le atingi pentru ca vrei sa le demonstrezi acelor persoane ca esti un invingator(invingatoare). Gaseste o persoana care te poate ajuta sa ramai motivat sau sa te ajute cu sfaturi.